czwartek, 17 listopada 2016

Fit placki z kaszy gryczanej i cukinii oraz nowa książka kucharska od Lidla

Dzisiaj przepis z najnowszej książki Lidla "Kuchnia polska według Karola Okrasy". Tak jak Karol lubi łamać przepisy - u mnie też małe zmiany - zaproponuję Wam wersję fit pysznych placuszków z kaszy gryczanej i  cukinii - chociaż wersja klasyczna też bombą kalorii nie jest :) 
Więcej o książce na końcu posta

SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 289 kcal)
1 woreczek kaszy gryczanej (u mnie prażona)
1 biała cebula
placuszki z kaszy3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
+ opcjonalnie do posypania placków
2 jajka 
1 cukinia (około 350 g)
150 ml gęstej kwaśnej śmietany 
(w wersji fit - gęsty jogurt grecki + do okraszenia)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 szklanki mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką bezglutenową)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE
Kaszę gryczaną gotujemy 5 minut dłużej niż na opakowaniu - by się nieco rozgotowała Przekładamy do miski. Cukinię (ze skórką, ale pozbawioną gniazd nasiennych) ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. 
Dodajemy posiekaną cebulę, natkę i jajka. Odcedzamy cukinię i dodajemy do miski. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę/jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dorzucamy posiekany czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli "ciasto" w międzyczasie zrobi się za rzadkie - możemy dodać jeszcze łyżkę mąki)
Podajemy solo 
placuszki z cukinii




 lub z kleksem jogurtu/śmietany, możemy posypać świeżą natką.  Smacznego :) 


fit


kasza przepisy



fit placki
Z całości wychodzi około 12 placków - 3 placki na porcję (są zaskakująco sycące!).
1 porcja - z jogurtem - 289 kcal (ze śmietaną 320 kcal)
- białka - 11,6 g                            (11,1 g)
- tłuszcze - 11,7 g                        (15,6 g)
- węglowodany -33,8 g              (33,35 g)
- błonnik - 3,65 g                         (3,65 g) 



przepisy Lidla
Jak wspomniałam na początku przepis pochodzi z nowej książki Lidla i Karola Okrasy. To bardzo fajna pozycja (zresztą jak poprzednie wydawnictwa od Lidl Polska).
Świetne przepisy polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie. Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne.Przepisy okraszone pięknymi zdjęciami, świetne rysunki Andrzeja Pągowskiego oraz ciekawe kulinarne pomysły zaproszonych gości sprawiają, że warto zdobyć tę kulinarną pozycję. A jak? Wystarczy zebrać 6 naklejek (każda za zakupy w Lidlu za kwotę 50 PLN), dopłacić 1 grosz - i książka będzie Wasza. Akcja trwa do 30 listopada więc nie zwlekajcie !!!



kuchnia Okrasy

Jak widzicie na zdjęciu - książka ma naklejkę "słona" - mam nadzieję, że wkrótce w Lidlu wersja słodka "Kuchni polskiej" - czekam z niecierpliwością :)

Zapraszam na mój fanpage na FB oraz Instagram




4 komentarze:

  1. Witam :) jestem na diecie bezglutenowej, proszę o informację jaki rodzaj mąki bezglutenowej byłby najbardziej odpowiedni? może być kukurydziana? Kasza gryczana prażona też nie jest odpowiednim składnikiem, można więc zastąpić ją gryczaną - białą? pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście może być gryczana biała - taka była w oryginale, a mąka kukurydziana powinna się sprawdzić , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne i łatwe do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń