środa, 19 października 2016

Smażona cukinia na ostro

Wiecie, że jestem ogromną fanką cukinii (ze względów smakowych - tu garść cukiniowych przepisów KLIK!, jak i zdrowotnych - tu kilka ciekawostek KLIK! ).
Tak usmażona cukinia będzie świetną przekąską, przystawką lub dodatkiem - np. do mięs :) Gorąco polecam!
cukinia

SKŁADNIKI (jako dodatek 4 porcje - 1 porcja 45,5 kcal!)
300 g cukinii
1 pęczek dymki (biała i zielona część)
3 ząbki czosnku

1 czerwona papryczka chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól


PRZYGOTOWANIE
Cukinię myjemy i bez obierania kroimy w słupki (wielkości kciuka). Skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy tymiankiem i odstawiamy na kwadrans. Czosnek, dymkę i papryczkę siekamy na plasterki.
Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni i na małym ogniu przesmażamy cebulkę z czosnkiem i chili. Dodajemy cukinię, zwiększamy ogień i smażymy razem przez 6-8 minut, aż cukinia będzie chrupiąca. Na koniec doprawiamy niewielką ilością soli. Smacznego :) 


cukinia grillowana
 1 porcja - 45,5 kcal!
- białka - 1,4 g
- tłuszcze - 2,7 g
- węglowodany - 3,6 g
- błonnik - 1,5 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram.

cukinia z czosnkiem





11 komentarzy:

  1. Również kocham cukinię, a także wyraziste smaki :) Może nawet dodam trochę więcej tego chilli... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię cukinię, pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie! :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne połączenie z chilli, chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię! Przyrządzam ją na różne sposoby i za każdym razem jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy skórka jest również do jedzenia, po takim przyrządzeniu?

    OdpowiedzUsuń