Poza sezonem możemy skorzystać oczywiście z grzybów mrożonych lub suszonych (te oczywiście wcześniej namaczamy).
SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 266 kcal)
450 g polędwiczek wieprzowych
300 g leśnych grzybów
1 biała cebula
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone)
papryka czerwona słodka
szczypta kurkumy
gałązka rozmarynu, kilka gałązek tymianku (lub inne ulubione zioła)
2 łyżki oleju do smażenia
Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy pokrojone w centymetrowe i rozbite dłonią plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy na bok. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę.
Dodajemy i grzyby i 2-3 minuty razem przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy bulion, dodajemy mięso,przykrywamy i dusimy około 20 minut.
Śmietanę mieszamy z i kilkoma łyżkami wywaru z rondla. Dodajemy szczyptę kurkumy. Dodajemy do sosu i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody i dolewamy do garnka. Dusimy razem kilka minut na małym ogniu - aż sos zgęstnieje. Posypujemy posiekanymi ziołami. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Taki sosik można oczywiście przyrządzić z różnego rodzajów grzybów - tu mój wcześniejszy, podobny przepis z kurkami KLIK!
1 porcja - 266 kcal:
- białko - 26 g
- tłuszcze - 12 g
- węglowodany - 9,1 g
- błonnik - 3,85 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńo tak! Dziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie! Przepis koniecznie do wypróbowania :) pozdrawiam Marzena z Kujaw
OdpowiedzUsuń