Pyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;)
SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal)
800 g filetów z dorsza
4 średnie ziemniaki
3 ząbki czosnku
pęczek dymki (biała i zielona część)
puszka pomidorów w puszce (całych)
1 por - biała część
150 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
szczypta cukru
tymianek
PRZYGOTOWANIE
Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia).
W tak zwanym międzyczasie :) obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut.
Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie.
Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami. Smacznego :)
1 porcja - 305 kcal
- białka - 36,5 g
- tłuszcze - 8,5 g
- węglowodany - 19,6 g
- błonnik - 3,4 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
piątek, 28 października 2016
Dorsz pieczony z warzywami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, pozdrawiam
Usuń