Powoli wkraczamy w jesienne klimaty - kolejny przepis z dynią - tym razem zupa - bo dawno nie było - a jak wiadomo, w okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup.
TUTAJ link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :)
SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja ok. 300 g - tylko 178 kcal !!!)
200 g dyni
100 g cebuli.
1 mały por
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka natki pietruszki
Sól, pieprz
4 szt. listków laurowych
6 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta imbiru
PRZYGOTOWANIE
Warzywa kroimy w
kostkę i dusimy na oleju. Dodajemy około 250 ml wody oraz przyprawy: liście
laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku. Gotujemy aż warzywa
będą miękkie. Zupę miksujemy na
gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną natką
pietruszki.
1 duża porcja zupy (178 kcal)
- białka - 5 g
- tłuszcze - 11 g
- węglowodany - 21,8 g
- błonnik - 7,6 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Masz rację, że już trzeba przygotowywać się do jesieni choć za oknem jeszcze upalnie. Zupa pycha - w sam raz na jesienne chłodne dni szczególnie w tej wersji z imbirem :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZupka wyglada bardzo apetycznie. Chetnie skorzystam z przepisu:-). Kolor ma przepiekny;-).
OdpowiedzUsuńDziękuję - polecam zupkę :)
UsuńPyszna, lubię jak jest taka bardziej gęsta i czasami dorzucam jeszcze grzanki :)
OdpowiedzUsuń