Pyszne wspomnienie niedawnego urlopu na moich ukochanych Bałkanach :)
Ilekroć spędzamy tam urlop - zawsze musimy zaliczyć wszelkie dania z owocami morza - makarony, pizze, risotta i takie tam (trochę bardziej wykwintne:)).
Później w domu kombinujemy, jak odtworzyć tamte smaki :)
Dzisiaj makaron w szybkiej wersji z krewetkami koktajlowymi - prosto i smacznie - takie dania są najlepsze !!!
SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 600 kcal)
400 g makaronu spaghetti - może być jak najbardziej
pełnoziarnisty
250 g krewetek koktajlowych
500 g pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki masła
sól morska
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę i dodajemy obrany i posiekany w plasterki czosnek. Lekko zarumieniamy. Dodajemy masło, krewetki, podsmażamy pół minuty i dorzucamy przekrojone pomidorki. Solimy. Smażymy na większym ogniu, aż pomidorki puszczą sok. Dodajemy posiekaną bazylię. Makaron wyciągamy z garnka (bez odcedzania) i przekładamy do sosu. Mieszamy i potrząsamy kilkukrotnie patelnią by napowietrzyć makaron. Na koniec doprawiamy pieprzem. Podajemy i przystrajamy bazylią. Smacznego :)
1 porcja - 600 kcal
- białka - 24 g
- tłuszcze - 22 g
- węglowodany - 74 g
- błonnik - 1,7 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
wtorek, 27 września 2016
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam :) Muszę koniecznie wypróbować przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts
REWELACJA!
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto i przepysznie! Do tej pory makaron robiłam z przepisu z groszkiem i krewetkami. Teraz mam drugi ulubiony 😊
Chciałam podziękować za ten przepis. Od lat z niego korzystam, jest rewelacyjny. Zawsze wychodzi pyszny 🥰
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje 😍👍
Usuń