Tym razem świetny makaron razowy w towarzystwie dyni, papryki i cebuli, no i mięsa.
Kurczaka możemy zastąpić indykiem - wtedy danie będzie delikatniejsze i ciut mniej kaloryczne :)
SKŁADNIKI (1 porcja - 512 kcal)
80 g makaronu razowego - u mnie penne
100 g fileta z piersi kurczaka/indyka
100 g dyni (bez skóry i pestek)
30 g białej cebuli
1/3 czerwonej papryki
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, tymianek, mielony imbir
słodka papryka, świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Przyprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji.
Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy świeżą bazylią :)
Smacznego!
1 porcja - 512 kcal
- białko - 35,9 g
- tłuszcze - 13,2 g
- węglowodany - 57,9 g
- błonnik - 9,3 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
przepisów z dynią nigdy nie za wiele :) Lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńWyglada to bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńI takie jest :)
UsuńBardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com