czwartek, 15 września 2016

Kasza gryczana z warzywami i fetą

Pyszne, szybkie, bezmięsne danie z grillowanymi warzywami, zdrową kaszą i serem feta - fajny, zdrowy pomysł na obiad :) 


kasza

SKŁADNIKI 
(1 porcja - 440 kcal)
40 g kaszy gryczanej
100 g cukinii
100 g czerwonej papryki
70 g sera feta
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól



PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę i grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy (lekko solimy cukinię). Fetę kroimy w kosteczkę. Odcedzamy kaszę i gorącą mieszamy z warzywami, przyprawami  i serem. Smacznego :) 
warzywa z kasząprzepisy z kaszą
1 porcja - 440 kcal:
- białko - 18,2 g
- tłuszcze - 26,3 g
- węglowodany - 37,6 g
- błonnik - 5,4 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram

14 komentarzy:

  1. Troszke ilosci btw sie nie zgadzaja z iloscia kalorii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ???jest dobrze. BTW nie sumują się w kcal przez dodanie gramów :) 1 g białek i węglowodanów to po 4 kcal zaś tłuszczów - 9 kcal

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie proste dania obiadowe, zwłaszcza w tygodniu gdy nie mam czasu gotować

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Uwielbiam kaszę ;) Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. POLECAM DO TEGO SOS CZOSNKOWY Z JOGURTU GRECKIEGO ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, a co najważniejsze bardzo zdrowy. Wiele osób aktualnie bardzo uważa na kalorie i stara się zdrowo jeść. Taka kasza gryczana z warzywami może być świetnym pomysłem na kolację bądź szybkie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tłuszcz na 7kcal. 9 ma alkohol

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasza gryczana i feta to połączenie idealne. Kasza gryczana to doskonałe źródło krzemu, który chroni organizm przed zawałem serca, zmęczeniem, łamliwością włosów i paznokci, jest także bogatym źródłem magnezu, dlatego nie powinny o niej zapominać osoby pijące kawę i mające problemy z koncentracją. Papryka faszerowana kaszą wygląda, pachnie i smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń