Zdrowa, szybka i pyszna przekąska - chipsy z jarmużu :)
Możecie dodać swoje ulubione przyprawy - nam smakują w wersji czosnkowej.
Sezon na jarmuż jesienią i zimą - więc korzystajcie ile wlezie, bo to samo dobro
(o jego właściwościach więcej TUTAJ ).
SKŁADNIKI (całość - 208 kcal
1 porcja - 104 kcal)
1 pęczek jarmużu - 5 liści (ok.100 g)
2 łyżki oliwy z oliwek (może być czosnkowa)
sól
pieprz
granulowany czosnek
PRZYGOTOWANIE
Liście jarmużu myjemy i suszymy. Wycinamy główny nerw liści i tniemy na 3-4 cm kawałki.
W misce mieszamy jarmuż z oliwą i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy jarmuż, tak by listki nie zachodziły na siebie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (z termoobiegiem) przez 6-7 minut, aż chipsy zrobią się chrupiące. Zajadamy ze smakiem - smacznego :)
Całość - 2 porcje- 208 kcal
- białko - 3,7 g
- tłuszcze - 19 g
- węglowodany - 2,8 g
- błonnik - 5,6 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
No proszę - a jednak chipsy mogą być zdrowe! :) Nigdy nie próbowałam chipsów z jarmużu, zazwyczaj dodawałam go tylko do sałatki. A skoro je dodajesz na bloga, to warto ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś chociaż zbierałam się od tygodni :) super fajna przekąska! Marzena z Kujaw
OdpowiedzUsuńcieszę się ,e smakowały :) na zdrowie! pozdrawiam :)
Usuń