Polecam Wam - koniecznie wypróbujcie - pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów po prostu PETARDA!!!
SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 552 kcal)
200 g makaronu razowego
200 g filetu z indyka
2 czerwone papryki
8 plastrów suszonych pomidorów z zalewy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
listki bazylii do przystrojenia
PRZYGOTOWANIE
Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do góry) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez około 30 min - aż skórka ściemnieje (może być nawet czarna :)).
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Indyka kroimy w kostkę, grillujemy lub smażymy na złoto (na beztłuszczowej patelni lub na niewielkiej ilości oleju). doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i miksujemy z pomidorami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy pastę do mięsa. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Przystrajamy świeżą bazylią. Smacznego :)
1 porcja - 552 kcal:
- białko - 40,9 g
- tłuszcze - 3,5 g
- węglowodany - 99,1 g
- błonnik - 15,8 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Jakiego oleju najczęściej używasz?
OdpowiedzUsuńRzepakowego :) pozdrawiam
Usuń