piątek, 29 lipca 2016

Cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą

Pysznie, lekko, letnio - cukinia caprese jak ją nazywamy - świetne danie na upały :)

cukinia 
SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja 236 kcal)
1 średnia (lub 2 małe cukinie)
2 pomidory
duża kulka mozzarelli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
kilka listków bazylii
suszone oregano
czosnek granulowany 



PRZYGOTOWANIE
Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy pestki. Oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem). Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry. Układamy naprzemiennie na cukinii - jeszcze raz doprawiamy przyprawami (już bez czosnku i oliwy). Zapiekamy około 10 minut, aż ser się rozpuści.  Posypujemy posiekaną bazylią. Smacznego :) 


cukinia caprese
cukinia z mozzarellą


1 porcja - 236 kcal
- białko - 19 g
- tłuszcz -  13 g
- węglowodany - 10,5 g 
- błonnik - 4 g

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)  

A jeśli szukacie fajnych noży do Waszej kuchni - zerknijcie na Ceneo - KLIK!

A więcej przepisów z cukinią znajdziecie Tu - KLIK!






 

21 komentarzy:

  1. Super pomysł, zdrowo i smacznie :) tak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis z Kwesti smaku czy mi sie wydaje??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy kwestia ma taki przepis :) ,ja robię takie bagietki i wymyśliłam, że z moją ukochaną cukinią może się sprawdzić :) i się sprawdziło :)

      Usuń
    2. Wydaje sie.

      Usuń
  3. Cukinia i pomidory mają dużo wody i zapieczone cukinie były niestety pływające.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego zapieka się najpierw samą cukinię i jak widać na zdjęciu nic nie pływa :)

      Usuń
  4. Jak to pysznie wygląda!!!
    Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis! Właśnie zrobiłam, wyszło wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, wchodzi do mojej listy najulubuieńszych przepisów :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, zjadłam i żałuję, że nie mam więcej cukini. To było przepyszneeee!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem czas na powtórkę ;) Bardzo się cieszę, że nie tylko nam tak smakuje :) :) :)

      Usuń
  8. A bez termoobiegu ile i w jakiej tem piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej samej temperaturze tylko dłużej o jakieś 5-10 minut, pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź:-)

      Usuń
    3. Bardzo proszę :) pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń