Lekki i pyszny obiadek :) Świetne połączenie składników - łosoś idealnie komponuje się z ananasem - do tego słodko-pikantna glazura - mniam :)
A rukola podkręca smak całego dania. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja tylko 418 kcal !)
2 woreczki ryżu długoziarnistego z dzikim ryżem
60 g rukoli
350 g łososia
500 g świeżego ananasa
(przed obraniem)
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki sosu sojowego
pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go w kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym.
Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kostkę - mniej więcej tej samej wielkości, co łososia. Cebulę i czosnek obieramy i miksujemy razem z papryczką, syropem klonowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Nabijamy łososia na przemian z ananasem na patyczki do szaszłyków, smarujemy z jednej strony glazurą i grillujemy przez 5 minut ( na grillu, w piekarniku lub patelni grillowej). Następnie obracamy - smarujemy pozostałą glazurą i pieczemy kolejne 5 minut. Podajemy szaszłyki na rukoli z dodatkiem ryżu. Smacznego :)
1 porcja - 1 szaszłyk + rukola + ryż - tylko 418 kcal :)
- białko - 23 g
- tłuszcz - 12,9 g
- węglowodany - 54 g
- błonnik - 2,2 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
wtorek, 7 czerwca 2016
Szaszłyki z łososia i ananasa z dzikim ryżem na rukoli
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję - są pyszne :)
UsuńPysznie tu o tak. Z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńPysznie polecam :) pozdrawiam
Usuń