Przepis dla wszystkich dzieciaków w dniu zakończenia roku szkolnego - zatem kalorii nie liczymy - zdrowsza wersja bez mąki pszennej - zajadamy ze smakiem <3
SKŁADNIKI
120 g brązowego cukru
1/2 kostki masła (125g)
250 g mąki orkiszowej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka kardamonu
PRZYGOTOWANIE
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy.
Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka lub foremki) . Układamy na blaszce w niewielkim odstępie i przyciskamy stempelkami. Jeśli używamy foremek - tu trochę więcej zabawy - odciskamy foremkę w cieście i zbieramy ciasto pozostałe dookoła foremki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Studzimy i gotowe :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
wyglądają świetnie, ale orkisz to nie moja bajka :)
OdpowiedzUsuńde gustibus non disputandum est :)
UsuńSuper!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper ciasteczka. Przepis zapisuje;-).
OdpowiedzUsuńDzięki , smacznego :)
Usuńrównież przepis zapisuję i do wykonania wkrótce, jak się troszkę ochłodzi! cudowna strona i przepisy rysiaa
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te napisy. Fajne np. na jakąś imprezę
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają; )
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić cukier ksylitolem? Jeśli tak, to ile ksylitolu powinnam dać? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńMozna, myślę ze 1/ 3 tego co w przepisie 😀
UsuńOrkiszowe ciasteczka to zdrowy zamiennik zwykłych ciastek dostępnych w sklepach, szczególnie jeżeli wykonamy je samodzielnie. Są idealnie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych smakoszy. Zawierają więcej witamin i mikroelementów, dlatego warto włączyć je do diety, szczególnie gdy mamy ochotę na małe co nieco
OdpowiedzUsuń