Kto często tu zagląda, ten wie, że szparagi (szczególnie zielone) darzę szczególnym uczuciem (o ich dobroczynnych właściwościach pisałam w tym artykule klik! ).
Wiecie też, że polecam jedzenie jajek na śniadanie - gdyż ich spożywanie rano przyspiesza metabolizm :) Było już kilka omletów ze szparagami (przepisy w sekcji śniadania klik!), teraz nadeszła pora na .., jajecznicę!
Prosto, smacznie , zdrowo, no i zdecydowanie FIT :)
SKŁADNIKI (na 1 porcję - 199 kcal)
2-3 jajka
1 łyżeczka masła
4 sztuki zielonych szparagów
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól morska
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na cztery części.
Masło rozpuszczamy na małej patelni i podsmażamy przez 4-5 minut na średnik ogniu.
Jajka wbijamy do kubka/miseczki i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na patelnię i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania preferowanej konsystencji. Pod koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy z ulubionym pieczywem - najlepiej pełnoziarnistym :)
Smacznego :) Korzystajcie w pełni z sezonu szparagowego!!!
1 porcja jajecznicy - 199 kcal (+ kromka chleba pełnoziarnistego - około 300 :))
- białko - 15 g
- tłuszcz - 14 g
- węglowodany - 5,2 g
- błonnik - 1,9 g
Hmmmm, ciekawe połączenie :) Ostatnio czytałam o jajkach na Kcalmarze i zawsze myślałam, że sa raczej kaloryczne i mało wartościowe. Podrzucam Ci linka.
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie śniadanka, mniam :)
OdpowiedzUsuńja też Beatko, cieszę się szparagami ile wlezie;)
Usuń