Bardzo lubimy jeść bób po prostu ugotowany z odrobiną soli. Jednak często wykorzystujemy go np. do sałatek lub różnego rodzaju pożywnych past kanapkowych. Dzisiaj w połączeniu z rukolą, która jest bogatym źródłem żelaza i witaminy C - która ułatwia jego biodostępność. Rukola również wspiera procesy trawienne, zwalcza nadkwaśność, niweluje wzdęcia i bóle brzucha.
Pasta z bobu i rukoli to istna bomba witamin i cennych składników mineralnych :)
SKŁADNIKI (pasta na ok.8 kanapek - ok. 200 kcal)
1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
1 garść rukoli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól morska
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Bób miksujemy z umytą rukolą, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym (najlepiej pełnoziarnistym :)) pieczywem.
Pasta wystarcza na około 8 kanapek :) Smacznego!
Szukasz blendera ręcznego? - TUTAJ - KLIK! duży wybór!
1 kromka chleba pełnoziarnistego z pastą zawiera - 119 kcal
- w tym białko - 8,4 g
- tłuszcz - 7 g
- węglowodany - 4 g
- błonnik - 4,8 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Bardzo ciekawa pasta, pozdro
OdpowiedzUsuń