SKŁADNIKI (na 4 porcje)
300 g truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
1 szklanka pokruszonych bez (ok.40 g)
200 ml śmietanki 30 lub 36%
(w wersji lekkiej duży kubek gęstego
jogurtu greckiego bez tłuszczu)
listki mięty do dekoracji
Garść truskawek miksujemy z łyżeczką cukru pudru - powstaje pyszny sos do naszego deseru.
Resztę truskawek - w zależności od wielkości - kroimy na połówki lub ćwiartki.
Śmietanę ubijamy i mieszamy z 2/3 szklanki pokruszonych bez. Wersja fit - mieszamy jogurt i 2/3 bezy.
W pucharkach/szklankach - tworzymy warstwy - najpierw rozlewamy około 2/3 sosu, następnie kładziemy połowę truskawek, śmietanę (jogurt) i znowu truskawki. Wierzch polewamy resztą sosu, posypujemy pozostałymi bezami i przystrajamy miętą. Smacznego :)
1 porcja w wersji ze śmietanką - 209 kcal
- białko - 1,8 g, tłuszcz - 15,3 g, węglowodany - 17,5 g, błonnik - 1,35 g
1 porcja w wersji FIT - 103 kcal
- białko - 7,6 g, tłuszcz - 0,3 g, węglowodany - 18,9 g , błonnik - 1,35 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Wersja FIT :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz