sałatkę - jeśli jeszcze nie próbowaliście truskawek w wytrawnej wersji - szybciutko nadrabiajcie braki - połączenie tych owoców z fetą, szpinakiem, grillowanymi szparagami i orzechami - petarda! Całość oblana miętowym sosem - dietetyczne niebo w gębie !!!
Można ją zjeść na śniadanie, kolację lub lekki lunch :)
SKŁADNIKI
- dla 1 osoby - 293 kcal
1 garść szpinaku
60 g truskawek
50 g fety
20 g orzechów nerkowca
3-4 cienkie zielone szparagi
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka listków mięty
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem.
Smacznego!
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
1 porcja sałatki ( 193 g) - to 293, 5 kcal:
- białko - 13,9 g
- tłuszcz - 22,5 g
- węglowodany - 9,2 g
- błonnik - 2,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz