piątek, 20 maja 2016

Frittata ze szpinakiem, łososiem i fetą

Szybkie, smaczne i sycące danie dla miłośników połączenia szpinaku z łososiem :)


Jeśli szukacie porządnych garnków i patelni do Waszej kuchni - zajrzyjcie TU - KLIK!

frittata ze szpinakiem

łosoś wędzony 
SKŁADNIKI (dla 4 osób- 1 porcja - 358 kcal) 

8 jajek 
4 łyżki mleka
200 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
150 g wędzonego łososia (na zimno)
180 g sera feta
pęczek szczypiorku 
1 łyżka masła
sól
pieprz 



PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, posiekany szczypiorek i łososia w małych kawałkach. 
Szpinak myjemy siekamy na mniejsze części. Podsmażamy go na dużej patelni na łyżce masła, aż zmniejszy swą objętość o połowę (około 3-4 minuty).  W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Wlewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy razem przez około 3 minut. Po tym czasie wstawiamy patelnię do piekarnika (jeśli nie posiadamy patelni z odpinaną rączką - to - albo owijamy rączkę patelni folią aluminiową - lub uchylamy drzwiczki piekarnika- i rączka pozostaje na zewnątrz). 
Zapiekamy frittatę przez 15-20 minut, aż całość ładnie się zetnie. Dzielimy na 4 części i od razu podajemy. Smacznego :) 

omletszpinak
1 porcja - 358 kcal :
- białko - 30,75 g
- tłuszcz -  24,8 g
- węglowodany - 4,6 g
- błonnik - 1,55 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram






 

2 komentarze:

  1. Rewelacja <3 Uwielbiam łososia, szpinak i fetę, więc na pewno będzie mi smakowało :)
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Super połączenia smaków. Zjadłabym ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń