Dietetyczne frytki z marchewki i pietruszki z czosnkowym dipem
Były już frytki z selera i batata (klik!)- tym razem również dietetyczne frytki z marchewki i pietruszki. Mogą być świetnym warzywnym dodatkiem do dań - lub - jak w tym przepisie - pyszną przekąską - podane z czosnkowym dipem.
SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 150g to 90 kcal, 100 g tylko 60 kcal :))
PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa obieramy i kroimy w słupki - na kształt frytek. W misce mieszamy je razem z oliwą i ziołami. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy warzywa. Pieczemy przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dip: jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. Pyszne frytki zajadamy maczając w czosnkowym sosie :) Smacznego!
100 g frytek - pół na pół marchewka z pietruszką - to jedynie 60 kcal :) - białko - 1,8 g - tłuszcz - 3,4 g - węglowodany - 9,6 g - błonnik - 4,25 g Zapraszam na Fanpage na FB oraz Instagram
Bardzo dziękuję za dopisek ile białka i węglowodanów zawierają takie frytki :) Zajrzę na fanpage i ig na pewno :)
OdpowiedzUsuń