środa, 25 maja 2016

Dietetyczne frytki z marchewki i pietruszki z czosnkowym dipem

Były już frytki z selera i batata (klik!)  - tym razem również dietetyczne frytki z marchewki i pietruszki. Mogą być świetnym warzywnym dodatkiem do dań - lub - jak w tym przepisie - pyszną przekąską - podane z czosnkowym dipem.

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 150g to 90 kcal, 100 g tylko 60 kcal :))

frytkiFrytki:
300 g marchewki
300 g pietruszki
2 łyżki oliwy
2 łyżki ziół prowansalskich
Dip:
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki  czosnku
pieprz
łyżeczka ulubionych ziół

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. pietruszkaWarzywa obieramy i kroimy w słupki - na kształt frytek. W misce mieszamy je razem z oliwą i ziołami. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy warzywa.
Pieczemy przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dip: jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. 
Pyszne frytki zajadamy maczając w czosnkowym sosie :) Smacznego!


warzywa z piekarnika
 100 g frytek - pół na pół marchewka z pietruszką - to jedynie 60 kcal :)
- białko - 1,8 g
- tłuszcz - 3,4 g
- węglowodany - 9,6 g
- błonnik - 4,25 g 

Zapraszam na Fanpage na FB oraz  Instagram

 

1 komentarz:

  1. Bardzo dziękuję za dopisek ile białka i węglowodanów zawierają takie frytki :) Zajrzę na fanpage i ig na pewno :)

    OdpowiedzUsuń