Dzisiaj z dedykacją dla wszystkim Mam w dniu Ich święta :)
Więc za bardzo nie liczymy kalorii ;)
SKŁADNIKI (tortownica 24 cm)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
3 jajka
1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
opakowanie cukru waniliowego
250 g truskawek
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, jogurt i olej i mieszamy krótko, aż do połączenia składników.
Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Standardowo ciasto dzieli się na 12 kawałków - 1 porcja - 252 kcal ... - jeśli damy erytrol zamiast cukru będzie bardziej fit :)
- białko - 5,5 g
- tłuszcz -11 g
- węglowodany - 33,7 g
- błonnik - 1 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
fajne ciasto; lubię takie
OdpowiedzUsuńdzięki :) szybko znika :) pozdrawiam
Usuńwszystko mam, zaraz robię, a ile tej sody?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam, dzięki za czujność :) smacznego
UsuńCiasto jogurtowe z truskawkami, to ja zawsze bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńA musze dodać sode?
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie. Może byc 1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
UsuńBardzo szybkie ciasto, u mnie już wylądowało w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńCo prawda użyłam mąki pełnoziarnistej, ale mam nadzieję, że wyjdzie.
O, to poproszę o wieści jak wyszło z tą mąką :) pozdrawiam
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńO jejku, jakie u Ciebie pyszne ciasta są :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam
UsuńWitam :-)
OdpowiedzUsuńMam pytanie 180 C gora dol czy termoobieg?
Góra - dół, pozdrawiam
UsuńDzieki :-)
Usuńwyszla pyszota! Rodzinka jeszcze cieple jadla :-)
Super, cieszę się, że smakowało :)
Usuńczesc, czy możesz podać proporcje na "zwyłą" blaszkę?
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkość jest Twoja zwykła blaszka?
UsuńMogę dodać więcej truskawek? Ile tego masła zamiast oleju?
OdpowiedzUsuńRobię już drugi raz, bo jeszcze truskawki kwitną 🙂
OdpowiedzUsuń