Wiosna w pełni - to okres, kiedy uwielbiam stragany w warzywniakach - tyle dobroci - nie wiadomo na co się zdecydować. Jest już botwinka- musi być zupa!
Botwina to młode listki buraka ćwikłowego, bogate w witaminy (szczególnie A i C), wapń i dużą ilość żelaza - stąd jest bardzo polecana dla wegetarian. Botwinka jest odświeżająca i lekkostrawna - warto włączyć ją do diety podczas przeziębienia, czy infekcji, której towarzyszy gorączka. Zupa z botwinki odtruwa i odkwasza organizm! SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja 145 kcal! - razem z jajkiem :)) pęczek botwinki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 150 ml jogurtu naturalnego sól pieprz koperek lub szczypiorek do posypania 4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE Botwinkę myjemy, osuszamy. Liście i łodygi drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę (polecam w gumowych rękawiczkach!). Wrzucamy do gorącego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, 1/2 łyżki soku z cytryny, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut - aż buraczki zmiękną. Na koniec dodajemy pozostały sok z cytryny. Odlewamy pół kubka zupy, mieszamy z jogurtem i zabielamy zupę.
Podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem (albo jednym i drugim :)). Smacznego!
1 porcja zupy - 145 kcal - wraz z 1 całym jajkiem :) - super FIT zupka :) - białko - 11 g - tłuszcz - 9 g - węglowodany -12,5 g - błonnik - prawie 4 g
Małgosiu pyszności przygotowałaś, samo zdrowie. Ja jeszcze nie robiłam w tym sezonie, muszę nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie Beatko :) pozdrawiam
UsuńPysznosc
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńPyszności, ja robię podobny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziś kupiłam botwinkę...już wiem co ugotuje 😊
OdpowiedzUsuńsmacznego :) pozdrawiam
UsuńPrzrpyszna wersja
OdpowiedzUsuń