Oprócz tego, że są pyszne - posiadają mnóstwo dobroczynnych właściwości
1. Nie tuczą - są niskokaloryczne - w 100 g szparagów jest jedynie 18 kcal!
2. Mają mnóstwo wartości odżywczych - pokłady witaminy A,C, E i K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, sód, żelazo, fluor, wapń, magnez, fosfor, selen, mangan, miedź. Są bogate w błonnik (2,1 g w 100 g szparagów), który jak wiadomo zwiększa perystaltykę jelit i przeciwdziała rakowi jelita grubego.
3. Chronią przed rakiem i wzmacniają odporność
Szparagi są bogatym źródłem antyoksydantów i glutationu.
Antyoksydanty zwalczają wolne rodnik odpowiedzialne za starzenie się komórek organizm (przyczyniają się one do rozwoju infekcji i powodują raka). Szparagi mają wśród owoców i warzyw jedną z najlepszych w rankingu pozycji w zdolności do neutralizowania wolnych rodników!
Wraz z awokado, jarmużem i brukselką - są szczególnie bogatym źródłem białka- glutationu. Ten detoksykacyjny związek pomaga wątrobie w rozkładaniu substancji rakotwórczych i innych szkodliwych związków - również wspomnianych wyżej wolnych rodników.
Jedząc szparagi możemy uchronić się i zwalczać niektóre formy raka - takie jak rak piersi, kości , okrężnicy, krtani, czy nowotwór płuc.
Glutation wzmacnia układ odpornościowy
4. Wzmacniają wzrok
Szparagi zawierają luteinę i zeaksantynę, które gromadzą się w plamce żółtej i soczewce oka. Luteina osłania pręciki występujące w obwodowej części siatkówki, zeaksantyna chroni czopki położone w części centralnej. Barwniki te osłaniają delikatne naczynia włosowate siatkówki i stanowią żółty filtr, który pochłania szkodliwe dla oka promieniowanie UV. Obniżają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związane z wiekiem, zaćmy oraz zwyrodnienia barwnikowego siatkówki.
5. Dbają o serce i kości
10 pędów szparagów dostarcza wymaganą dzienną dawkę witaminy K. Jest ona niezbędna do budowy osteokalcyny - białka wiążącego wapń w kościach. Prawidłowy poziom osteokalcyny chroni jednocześnie przed osteoporozą oraz przed miażdżycą. Wapń wiązany przez osteokalcynę nie może się odkładać w naczyniach krwionośnych, więc nie powoduje zwapnienia naczyń.
6. Wpływają na sprawność mózgu
Szparagi są cennym źródłem kwasu foliowego, który - razem z witaminą B12 (występującą m.in. w rybach, mięsie czy nabiale) - zapobiega zaburzeniom poznawczym. Starsi ludzie mający prawidłowy poziom kwasu foliowego i witaminy B12, osiągają lepsze wyniki w testach szybkości reakcji i sprawności umysłowej. Kwas foliowy jest niezbędny układowi nerwowemu nie tylko w podeszłym wieku - ma on kolosalne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w życiu płodowym, dlatego szparagi to wymarzone danie dla kobiet w ciąży i planujących ciążę.
7. Są moczopędne
Szparagi zawierają asparaginę, która wspomaga pracę nerek, zwiększa częstotliwość oddawanego moczu oraz pozwala pozbyć się z organizmu nie tylko nadmiaru płynów, ale również soli. Jest to szczególnie ważne dla osób zmagających się z obrzękami i cierpiących na nadciśnienie. Tym bardziej że asparagina rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia pracę serca.
8. Łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego
Szparagi są bogate w potas, a ten przeciwdziała gromadzeniu się wody w tkankach.
9. Zmniejszają ryzyko migreny
Są cennym źródłem witaminy B2 (ryboflawiny). Poprawia ona metabolizm mózgu, przyczyniając się do zmniejszenia częstości występowania migreny.
10. Są proste w przygotowaniu
Cesarz August mawiał ponoć: "Velocius quam asparagi coquantur" - zrobić coś szybciej, niż można ugotować szparagi. Szparagi można bowiem prosto i łatwo przyrządzić - gotowane na parze, krótko w wodzie, grillowane, czy zapiekane - zawsze pysznie smakują :)
A tu garść pysznych przepisów na szparagi :)
UWAGA - ze względu na dużą zawartość puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie - szparagów nie powinny stosować osoby cierpiące na dne moczanową i kamienie nerkowe.
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz