czwartek, 21 kwietnia 2016
Tarta ze szparagami na cieście francuskim
Jak już na pewno wiecie, szparagi darzę szczególnym uczuciem <3
Sezon na nie jest niestety zdecydowanie za krótki, więc zawsze staram się go wykorzystać na maxa :) Dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami - i oczywiście ze szparagami !!!
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g
200 g zielonych szparagów
150 g tartej mozzarelli
150 g pomidorków koktajlowych
1 jajko
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano,
corregio, czy innego ulubionego :))
PRZYGOTOWANIE
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans.
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Blanszujemy przez 2-3 minuty. Pomidorki przekrawamy na pół. Na upieczonym cieście rozsypujemy równomiernie mozzarellę, układamy szparagi - na przemian główką do góry i na dół. Rozkładamy połówki pomidorków, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.
Po upieczeniu posypujemy całość startym serem.
Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :)
Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być przekąską dla 4-6.
Białko- 72,5 g, tłuszcz - 129,2 g , węglowodany - 133,5 g , błonnik - 4,8 g.
Zapraszam na funpage na FB oraz Instagram
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda jak grządka tulipanów! Obłędne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń