czwartek, 7 kwietnia 2016

Łosoś grillowany ze szparagami

Moje pierwsze w tym roku szparagi upolowane w Lidlu z 9,99!
Ponieważ pogoda, jak na początek kwietnia wyśmienita - postawiłam na grillowanie - co prawda na płycie i na balkonie - ale za to pysznie i na świeżym powietrzu.
Łosoś i szparagi to duet idealny - a przepis bardzo, bardzo prosty :)

łosośSKŁADNIKI (dla 4 osób
1 porcja ok. 375 kcal)
600 g fileta z łososia bez skóry
pęczek zielonych szparagów
2 łyżki tartego parmezanu
oliwa z oliwek
sól
pieprz cytrynowy
sok z cytryny



PRZYGOTOWANIE
Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi ze wszystkich stron po kilka minut.
Od razu podajemy - szparagi posypujemy parmezanem. Pyszne, zdrowe danie gotowe :)
Smacznego :)  
 
szparagi

łosoś grilllowany ze szparagami
Do tego dania wyśmienicie pasują inne grillowane warzywa - cukinia, papryka, pomidorki koktajlowe :)

1 porcja łososia ze szparagami i parmezanem - ok. 375 kcal
w tym: białko - 33,1 g, tłuszcz - 26.5 g, węglowodany - 3g, błonnik - 1,2 g  

Zapraszam na funpage na FB  oraz Instagram
 


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń