piątek, 8 kwietnia 2016

Omlet ze szparagami i pomidorami

Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty - w tym roku pokazały się wcześniej niż zwykle :) Uwielbiam - szczególnie zielone :)
Często wykorzystuję szparagi do dań śniadaniowych, ponieważ świetnie smakują w towarzystwie jajek. 
Szparagi są szczególnie polecane dla osób, które chcą schudnąć - w 100 g mają jedynie 18 kcal, są bogate w błonnik, witaminy A,C,K i E oraz kwas foliowy, żelazo, potas fosfor. Wspomagaj pamięć i koncentrację, mają działanie pobudzające, odprężające oraz odmładzające. Oczyszczają organizm, pozytywnie wpływają na wątrobę oraz nerki.
Połączenie szparagów z jajkami daje nam bardzo sycące , bogate w białko i składniki mineralne śniadanie :)
( i po raz enty przypominam, że jajka na śniadanie powodują znaczne przyspieszenie metabolizmu :)) 

omletSKŁADNIKI 
(dla 1 osoby - 195 kcal)
2-3 jajka
5 szt. zielonych szparagów
garść pomidorków koktajlowych (80g)
sól
pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka masła


PRZYGOTOWANIE
Odrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. 
Na patelni rozpuszczamy masło, wylewamy jajka i dorzucamy warzywa. Smażymy na średnim ogniu. 
omlet przepis

Kiedy omlet lekko się zetnie, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu do całkowitego ścięcia. Od razu podajemy. Smacznego :) 
fit śniadaniezdrowe przepisy


1 omlet z 2 jajek to 195 kcal, w tym:
- białko - 17,6 g
- tłuszcz - 11,4 g 
- węglowodany - 9,2 g 
- błonnik - 3,3 g 

9 komentarzy:

  1. Gdzie Ty o tej porze roku znalazłaś zielone szparagi??? ;-)
    Mnie się wydaje, że kwiecień to jeszcze martwy sezon na świeże warzywa, a z nowalijkami bardzo wczesnymi należy uważać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Lidlu już są i to za 9,90:) Na zachodzie sezon już trwa :)

      Usuń
    2. Sprawdzilam krakowskie place : na Starym Kleparzu szparagi na każdym stoisku . Białe i zielone :)

      Usuń
  2. Piękny!
    Zdecydowanie wiosenno - letni.
    Dobrze, ze sezon szparagowy juz za rogiem!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jak się cieszę, że już rozpoczął się sezon na szparagi! :) Uwielbiam je nie tylko na obiad, ale właśnie na śniadanie. Najczęściej do szynki parmeńskiej i jajka na miękko, ale Twoja wersja bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię z szynką dojrzewającą :) Ale omlety smakują super - polecam :)

      Usuń
  4. Gosiu ja też uwielbiam takie śniadanka. Smaczne i kolorowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatko ja uwielbiam omlety :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń