Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty - w tym roku pokazały się wcześniej niż zwykle :) Uwielbiam - szczególnie zielone :)
Często wykorzystuję szparagi do dań śniadaniowych, ponieważ świetnie smakują w towarzystwie jajek.
Szparagi są szczególnie polecane dla osób, które chcą schudnąć - w 100 g mają jedynie 18 kcal, są bogate w błonnik, witaminy A,C,K i E oraz kwas foliowy, żelazo, potas fosfor. Wspomagaj pamięć i koncentrację, mają działanie pobudzające, odprężające oraz odmładzające. Oczyszczają organizm, pozytywnie wpływają na wątrobę oraz nerki.
Połączenie szparagów z jajkami daje nam bardzo sycące , bogate w białko i składniki mineralne śniadanie :)
( i po raz enty przypominam, że jajka na śniadanie powodują znaczne przyspieszenie metabolizmu :))
SKŁADNIKI
(dla 1 osoby - 195 kcal)
2-3 jajka
5 szt. zielonych szparagów
garść pomidorków koktajlowych (80g)
sól
pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE
Odrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Na patelni rozpuszczamy masło, wylewamy jajka i dorzucamy warzywa. Smażymy na średnim ogniu.
Kiedy omlet lekko się zetnie, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu do całkowitego ścięcia. Od razu podajemy. Smacznego :)
1 omlet z 2 jajek to 195 kcal, w tym:
- białko - 17,6 g
- tłuszcz - 11,4 g
- węglowodany - 9,2 g
- błonnik - 3,3 g
piątek, 8 kwietnia 2016
Omlet ze szparagami i pomidorami
Etykiety:
fit,
fit przepisy,
fit śniadanie,
omlet,
omlet przepis,
omlet z pomidorami,
omlet ze szparagami,
szparagi,
śniadanie,
zdrowe jedzenie,
zdrowe przepisy,
zielone szparagi
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Gdzie Ty o tej porze roku znalazłaś zielone szparagi??? ;-)
OdpowiedzUsuńMnie się wydaje, że kwiecień to jeszcze martwy sezon na świeże warzywa, a z nowalijkami bardzo wczesnymi należy uważać.
W Lidlu już są i to za 9,90:) Na zachodzie sezon już trwa :)
UsuńSprawdzilam krakowskie place : na Starym Kleparzu szparagi na każdym stoisku . Białe i zielone :)
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wiosenno - letni.
Dobrze, ze sezon szparagowy juz za rogiem!
:)
Dzięki :) :)
UsuńO jak się cieszę, że już rozpoczął się sezon na szparagi! :) Uwielbiam je nie tylko na obiad, ale właśnie na śniadanie. Najczęściej do szynki parmeńskiej i jajka na miękko, ale Twoja wersja bardzo mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię z szynką dojrzewającą :) Ale omlety smakują super - polecam :)
UsuńGosiu ja też uwielbiam takie śniadanka. Smaczne i kolorowe.
OdpowiedzUsuńBeatko ja uwielbiam omlety :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń