Pyszna alternatywa nadzienia do naleśników - jeśli lubicie meksykańskie klimaty - zróbcie naleśniki z takim farszem, posypcie serem i zapieczcie - nie pożałujecie :)
SKŁADNIKI (dla 3,4 osób - 12 sztuk)
1 naleśnik - ok. 180 kcal
naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana-
naleśniki będą bardziej puszyste)
1,5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
masło
farsz:
200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
kumin
ostra papryka
1 łyżka oliwy
100 g sera żółtego
PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na 10 minut, raz jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości masła na średniej patelni smażymy naleśniki.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy - tym razem na dużej patelni.
Dodajemy mięso, które dokładnie rozdrabniany. Doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i przykrywamy na 5 minut, by papryka zmiękła. Dodajemy po 1 łyżeczce kuminu i papryki oraz przecier pomidorowy.
Kukurydzę i fasolę odsączamy i wrzucamy na patelnię. Zwiększamy ogień i przesmażamy razem kilka minut. Na każdym naleśniku kładziemy po około 3 łyżki farszu i zwijamy w rulon.
Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy startym/posiekanym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Smacznego :)
Zapraszam na fanpage FB oraz Instagram
środa, 13 kwietnia 2016
Naleśniki po meksykańsku :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ilość składników należy powiększyć, bo z przepisu wychodzi 7-8 naleśników, wtedy farszu jest za dużo.
OdpowiedzUsuńTo musiały być smażone na dużej patelni - w przepisie jest napisane, że na średnią - wtedy wychodzi 12 , a farszu zostały mi 2 łyżki :) Ale mam nadzieję, że smakowały, pozdrawiam :)
UsuńWygladaja swietnie :) musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń