piątek, 29 kwietnia 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec.
Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :) 
Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :)

SKŁADNIKI

Ciasto (na foremkę 21x25 cm): 
placek z rabarbarem
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru pudru 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1/4 szklanki mleka  

Nadzienie:
4 łodygi rabarbaru
1/3 szklanki cukru pudru 
kruszonka(ja lubię kwaskowy rabarbar - jeśli lubicie
bardzo słodko, możecie dać więcej cukru)
1 łyżeczka olejku waniliowego

Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 (100g) kostki zimnego masła
2 łyżeczki olejku waniliowego 


PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wiórki kokosowe - mieszamy suche składniki. Dolewamy mleko i masło. Dokładnie mieszamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Wkładamy na kwadrans do lodówki - w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto około 20 minut, aż się zarumieni.

W tym czasie przygotowujemy rabarbar - odcinamy liście i kroimy łodygi na plasterki grubości 0,5- 1 cm. Mieszamy rabarbar z cukrem pudrem i waniliowym olejkiem. 

Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. 

Na upieczonym spodzie rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) na około 45 minut - aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
Smacznego :)

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

kruche ciasto
rabarbar ciasto
kruszonka przepis


Ciasto dzielimy na 12 porcji - 1 porcja (około 85g) - to 276 kcal 
(2,9 g białka, 16,5 g tłuszczu, 30g węglowodanów, 2g błonnika)

Zapraszam na fanpage na FB oraz na Instagram


13 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Bardzo prosty, a obstawiam, że efekt jest niesamowity. Teraz rabarbar jest w cenie i można go kupować na kilogramy ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak ,pół blaszkieletowe zniknęło od razu, resztę musiałam ratować! Pozdrawiam

      Usuń
  2. oczywiście przepis nie sprawdzony. .. kopiowany gdzieś z internetu. .. niestety trzeba modyfikowac... nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi anonimie, zapewniam, że przepis nie raz sprawdzony, zmodyfikowany właśnie przeze mnie, żeby był bardzo dobry, zdjęcia mojego autorstwa mojego ciasta :) po prostu coś poszło nie tak, jeśli wogóle je robiłaś. ...

      Usuń
    2. Oj Anonimowy, zastanów się nieraz co piszesz. Przecież widzisz, że dziewczyna sama piekła. Próbowałeś? Nie! No to głupio nie wypowiadaj się!

      Usuń
  3. Bardzo pysznie się zapowiada i muszę spróbować. Oprócz, że się zapowiada nieźle to i ładnie wygląda.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Dzięki za wizytę http://babuni-blog49.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu a mam do Ciebie pytanie, czy to ciasto można zrobić, np. z truskawkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak :) tylko same truskawki i na to kruszonka :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź.
      Miłego dnia.

      Usuń
  5. Już przez zdjęcia czuje ten zapach i smak :-) Żadna cukiernia nie powstydziłaby się takiego wypieku. Super!

    OdpowiedzUsuń