Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec.
Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :)
Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :)
SKŁADNIKI
Ciasto (na foremkę 21x25 cm):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1/4 szklanki mleka
Nadzienie:
4 łodygi rabarbaru
1/3 szklanki cukru pudru
(ja lubię kwaskowy rabarbar - jeśli lubicie
bardzo słodko, możecie dać więcej cukru)
1 łyżeczka olejku waniliowego
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 (100g) kostki zimnego masła
2 łyżeczki olejku waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wiórki kokosowe - mieszamy suche składniki. Dolewamy mleko i masło. Dokładnie mieszamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Wkładamy na kwadrans do lodówki - w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto około 20 minut, aż się zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar - odcinamy liście i kroimy łodygi na plasterki grubości 0,5- 1 cm. Mieszamy rabarbar z cukrem pudrem i waniliowym olejkiem.
Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie
rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy
dosypać trochę mąki.
Na upieczonym spodzie rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) na około 45 minut - aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Ciasto dzielimy na 12 porcji - 1 porcja (około 85g) - to 276 kcal
(2,9 g białka, 16,5 g tłuszczu, 30g węglowodanów, 2g błonnika)
Zapraszam na fanpage na FB oraz na Instagram
piątek, 29 kwietnia 2016
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny przepis :) Bardzo prosty, a obstawiam, że efekt jest niesamowity. Teraz rabarbar jest w cenie i można go kupować na kilogramy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
O tak ,pół blaszkieletowe zniknęło od razu, resztę musiałam ratować! Pozdrawiam
UsuńBlaszki :)
Usuńoczywiście przepis nie sprawdzony. .. kopiowany gdzieś z internetu. .. niestety trzeba modyfikowac... nie polecam
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie, zapewniam, że przepis nie raz sprawdzony, zmodyfikowany właśnie przeze mnie, żeby był bardzo dobry, zdjęcia mojego autorstwa mojego ciasta :) po prostu coś poszło nie tak, jeśli wogóle je robiłaś. ...
UsuńOj Anonimowy, zastanów się nieraz co piszesz. Przecież widzisz, że dziewczyna sama piekła. Próbowałeś? Nie! No to głupio nie wypowiadaj się!
Usuń:)
UsuńBardzo pysznie się zapowiada i muszę spróbować. Oprócz, że się zapowiada nieźle to i ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dzięki za wizytę http://babuni-blog49.blog.onet.pl/
Dziękuję :) pozdrowionka :)
UsuńMałgosiu a mam do Ciebie pytanie, czy to ciasto można zrobić, np. z truskawkami?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) tylko same truskawki i na to kruszonka :)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź.
UsuńMiłego dnia.
Już przez zdjęcia czuje ten zapach i smak :-) Żadna cukiernia nie powstydziłaby się takiego wypieku. Super!
OdpowiedzUsuń