Koktajl z jarmużu, banana i pomarańczy
Zielone koktajle na dobre zagościły w moim jadłospisie - najczęściej w formie drugiego śniadania lub podwieczorku. Banan, pomarańcza i jarmuż jak wiemy są bogate w witaminy A,C,E i K oraz te z grupy B. Dostarczają nam cenny błonnik i składniki mineralne. Jarmuż podobnie jak brokuły, jest skarbnicą sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który działa anty nowotworowo - chroni przed rakiem płuc, prostaty i jelita grubego. W koktajlu używamy jarmużu surowego - więc nie traci on swych cennych właściwości - jak w przypadku zbyt długiej obróbki termicznej :)
SKŁADNIKI (1 porcja -299 kcal)
1 garść jarmużu
2 średnie pomarańcze
1 banan
PRZYGOTOWANIE
Wyciskamy sok z pomarańczy, miksujemy z pokrojonym bananem i umytym jarmużem.
W razie potrzeby rozcieńczamy wodą. Smacznego i na zdrowie :)
299 kcal w 1 porcji w tym:
- 5,5 g białka, 1,3 g tłuszczu, 74 g węglowodanów,
10,7 g błonnika
witam!czy osoby, które biorą leki przeciwzakrzepowe mogą korzystać z jarmużu-może wiesz coś na ten temat?pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGeneralnie warzywa kapustę oraz ciemno liściaste mogą osłabiać działanie leków przeciwzakrzepowych. Jeśli nie spożywasz ich dużo to garść jarmużu od czasu do czasu nie zaszkodzi :) pozdrawiam
UsuńKapustne :)
OdpowiedzUsuńmasz rację rzadko spożywane nie osłabią tak bardzo działania leków? wspaniała strona z przepisami!rysiaa
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń