środa, 6 kwietnia 2016

Koktajl z jarmużu, banana i pomarańczy

Zielone koktajle na dobre zagościły w moim jadłospisie - najczęściej w formie drugiego śniadania lub podwieczorku. Banan, pomarańcza  i jarmuż jak wiemy są bogate w witaminy A,C,E i K oraz te z grupy B. Dostarczają nam cenny błonnik i składniki mineralne. Jarmuż podobnie jak brokuły, jest skarbnicą sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który działa anty nowotworowo - chroni przed rakiem płuc, prostaty i jelita grubego. W koktajlu używamy jarmużu surowego - więc nie traci on swych cennych właściwości - jak w przypadku zbyt długiej obróbki termicznej :)
koktajl z jarmużem 
SKŁADNIKI (1 porcja -299 kcal)
1 garść jarmużu 
2 średnie pomarańcze
1 banan


PRZYGOTOWANIE
Wyciskamy sok z pomarańczy, miksujemy z pokrojonym bananem i umytym jarmużem.
W razie potrzeby rozcieńczamy wodą. Smacznego i na zdrowie :)

299 kcal w 1 porcji  w tym:
- 5,5 g białka, 1,3 g tłuszczu, 74 g węglowodanów, 
  10,7 g błonnika 

smoothie







5 komentarzy:

  1. witam!czy osoby, które biorą leki przeciwzakrzepowe mogą korzystać z jarmużu-może wiesz coś na ten temat?pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie warzywa kapustę oraz ciemno liściaste mogą osłabiać działanie leków przeciwzakrzepowych. Jeśli nie spożywasz ich dużo to garść jarmużu od czasu do czasu nie zaszkodzi :) pozdrawiam

      Usuń
  2. masz rację rzadko spożywane nie osłabią tak bardzo działania leków? wspaniała strona z przepisami!rysiaa

    OdpowiedzUsuń