SKŁADNIKI
Spód:
1 opakowanie ciastek kakaowych typu HITy (250g)
100 g masła
Masa:
1 szklanka mleka
2 łyżki żelatyny
2 opakowania cukru waniliowego
600 g serków homogenizowanych waniliowych
2 żółtka
125 g miękkiego masła
Góra:
2 galaretki pomarańczowe
2 średnie pomarańcze
PRZYGOTOWANIE
Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.
Masło (100g) rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy. Ciastka mielimy/blendujemy na gładko i mieszamy z masłem. Wykładamy masę na dno 22cm tortownicy - dociskamy dłonią. Wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.
Serki, masło, cukier waniliowy i żółtka miksujemy na gładko. Dodajemy ostudzone mleko, mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki.
Po tym czasie zalewamy tortownicę tężejącą masą i znów wkładamy do lodówki.
Pomarańcze filetujemy ( w tym przepisie podaję link jak łatwo to zrobić :)).
Kiedy galaretka zacznie się ścinać, układamy pomarańcze na masie serowej i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Porcja serniczka (cały to 12 porcji po około 165 g) to niestety ... ok. 300 kcal, w tym:
7,4 g białka, tłuszcz- 16,35g, węglowodany - 32,9g, błonnik 0,8g
ale pysznie wygląda, przydałby się kawaleczek do kawki :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapraszam ;
Usuńmniam, ależ smakołyk! :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
OdpowiedzUsuńCzy do masy serkowej musi się dodać masło? Ciastka kakaowe to moga byc przecież zwykłe herbatniki z dodatkiem kakao.
OdpowiedzUsuń