wtorek, 19 kwietnia 2016

FIT pizza na spodzie z kalafiora z cukinią i szparagami

Przepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie  modyfikować - ja wrzuciłam szparagi - bo sezon już trwa! - moją ukochaną cukinię i pomidorki. Mega smak - spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI (dla 1-2 osób - całość - 295 kcal)
pizza
400 g ugotowanego kalafiora
(może być też surowy :) )
1 średnie jajko
2 łyżki otrębów pszennych
sól, pieprz
4-5 szt. zielonych szparagów
100 g cukinii
5-6 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
4 łyżki tartej mozzarelli
zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE
Kalafiora miksujemy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę (u mnie 16x 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto.

kalafior


 Wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końców) zalewamy wrzątkiem i blanszujemy kilka minut. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki na połówki. Ciasto skrapiamy oliwą, układamy warzywa - cukinię też spryskujemy oliwą. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mozzarellą.

szparagi
 
 Zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut. Smacznego :)

Pizza - mała blaszka - 295 kcal
- białka - 22,9 g
- tłuszcze - 14,8 g
- węglowodany - 33,4 g
- błonnik - 15,8 g

Zapraszam na Instagram i fanpage FB

pizza bez glutenu
pizza fit
pizza z cukinią

6 komentarzy:

  1. aż się zrobiłam głodna ;)
    zapraszam do udziału w konkursie ;) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam już tyle przepisów na pizzę, ale teraz mnie zmiażdżyłaś :P Niecodzienna forma pizza - to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! :) Ja robiłam na spodzie z brokuła :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń