Świetny przepis na śniadanie nie tylko dla dbających o linię ;)
Otręby pszenne są niezwykle bogate w błonnik, witaminy z grupy B wspomagające metabolizm i pracę układu nerwowego, witaminę E (witamina młodości) oraz żelazo, potas, cynk, magnez i miedź. Korzystajcie z ich dobroci :)
SKŁADNIKI ( dla 1 osoby - 259 kcal)
1 jajko
4 łyżki otrębów pszennych
1/2 szklanki mleka
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 banana
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki masła
PRZYGOTOWANIE
Jajko mieszamy z otrębami, mlekiem, jogurtem i 1/2 łyżeczki cynamonu. Na małej patelni rozpuszczamy masło i smażymy omlet - pod przykryciem. Banana kroimy w cienkie plasterki.
Gotowy omlet zsuwamy na talerz, układamy na nim banana i oprószamy resztą cynamonu.
Pyszny omlet z otrąb gotowy!
Smacznego :)
Porcja - 259 kcal, w tym :
- białka - 15,1 g
- tłuszcz - 10,3 g
- węglowodany - 35,4 g
- błonnik - 9,9 g
Zapraszam na Fanpage FB i Instagram
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zrobiłam i niestety nie smakuje za bardzo jak omlet :( poza tym strasznie długo się smażą, co nie zostało ujęte w przepisie.
OdpowiedzUsuńFakt, długo się smaży :) co do smaku - tu już od gustu zależy - jest tylko jedno jajko i dużo otrębów więc smak jest bardziej otrębowy niż jajeczny :)
UsuńW sekcji śniadania jest dużo przepisów na "tradycyjne" omlety - może tam znajdziesz coś dla siebie :) pozdrawiam