środa, 20 kwietnia 2016

Dietetyczny omlet z otrębami,bananem i cynamonem

Świetny przepis na śniadanie nie tylko dla dbających o linię ;)

Otręby pszenne są niezwykle bogate w błonnik, witaminy z grupy B wspomagające metabolizm i pracę układu nerwowego, witaminę E (witamina młodości) oraz żelazo, potas, cynk, magnez i miedź. Korzystajcie z ich dobroci :)


omlet

SKŁADNIKI ( dla 1 osoby - 259 kcal)
1 jajko
4 łyżki otrębów pszennych
1/2 szklanki mleka
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 banana
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki masła

PRZYGOTOWANIE
Jajko mieszamy z otrębami, mlekiem, jogurtem i 1/2 łyżeczki cynamonu. Na małej patelni rozpuszczamy masło i smażymy omlet - pod przykryciem. Banana kroimy w cienkie plasterki.
Gotowy omlet zsuwamy na talerz, układamy na nim banana i oprószamy resztą cynamonu. 
Pyszny omlet z otrąb gotowy!
Smacznego :) 


omlet z otrębówzdrowy omlet
Porcja - 259 kcal, w tym :
- białka - 15,1 g
- tłuszcz - 10,3 g
- węglowodany - 35,4 g 
- błonnik - 9,9 g  

Zapraszam na Fanpage FB i Instagram


 
 

2 komentarze:

  1. zrobiłam i niestety nie smakuje za bardzo jak omlet :( poza tym strasznie długo się smażą, co nie zostało ujęte w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, długo się smaży :) co do smaku - tu już od gustu zależy - jest tylko jedno jajko i dużo otrębów więc smak jest bardziej otrębowy niż jajeczny :)
      W sekcji śniadania jest dużo przepisów na "tradycyjne" omlety - może tam znajdziesz coś dla siebie :) pozdrawiam

      Usuń