Pyszne, lekkie danie z cukinią w roli głównej.
Nadziewane kaszą jaglaną i warzywami, w towarzystwie kurczaka - polecam wszystkim dbającym o linię :)
SKŁADNIKI
(dla 4 osób - 1 porcja(2 połówki) -ok. 300 kcal
4 średnie cukinie
(250-300 g każda)
1 woreczek kaszy jaglanej
400 g filetu z piersi kurczaka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
150 g zielonej fasolki mrożonej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki curry
1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
sól,pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce oliwy (pozostałą część zostawiamy do cukinii). Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na złoto. Fasolkę blanszujemy kilka minut we wrzątku. dodajemy wraz z ugotowaną kaszą do kurczaka, doprawiamy curry i przecierem. Dokładnie mieszamy farsz.
Cukinie szorujemy, przekrawamy wzdłuż na połówki i usuwamy przy pomocy łyżki gniazda nasienne. Skrapiamy połową pozostałej oliwy, solimy i pieprzymy każdą połówkę. Nakładamy farsz do naszych cukinii. Skrapiamy resztą oliwy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy faszerowane cukinie i podlewamy połową szklanki wody.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Smacznego :)
wtorek, 5 kwietnia 2016
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpyszne :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń