Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka).
Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki.
Koniecznie wypróbujecie :)
SKŁADNIKI
650 g mięsa z udek kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki białego sezamu
1/4 łyżeczki chili
PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy sos sojowy, miód, sezam i chili. Mięso z udek kroimy w paski i macerujemy w sosie przez pół godziny w lodówce. Nabijamy na 8 namoczonych wcześniej w wodzie patyczków. Grillujemy w piekarniku lub na grillu przez około 12 minut (przekręcając w połowie pieczenia). Podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno. Doskonałe do obgryzania prosto z patyków :) Smacznego!
Kolejny przepis w wykonaniu mojego Męża :)
Przepyszne! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńProszę bardzo - warto wypróbować :)
Usuń