Całość owinięta szynką parmeńską (może też być cienko krojony boczek) .
Może wypróbujecie w nadchodzące święta?
SKŁADNIKI (na 4 roladki -
1 roladka 391 kcal)
1/2 kg schabu bez kości
5 dużych pieczarek
1 mała cebula
100 g szpinaku
1/2 kulki mozzarelli (62,5g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżeczki oliwy
8 plasterków szynki parmeńskiej
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy na 4 plastry.
Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut.
Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy na 4 plastry i cienko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy pozostałą łyżeczką oliwy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30 minut.
Podajmy z ulubionymi dodatkami - np. pieczone ziemniaczki+sałata.
Smacznego :)
mmm to musi być pyszne :) uwielbiam tą szynkę :) www.lunch-time.blog.pl
OdpowiedzUsuńwitam bardzo smacznie to wygląda aż kusi żeby spróbowaćhttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny obiad.
OdpowiedzUsuń