Szukacie pomysłu na wielkanocny obiad?
Proponuję mięciutką cielęcinę w aromatycznym, ziołowym sosie curry.
U nas z dodatkiem podsmażanych kopytek i brukselki - oczywiście możecie podać z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI
1 kg cielęciny
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżeczki śmietany 18%
2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy na oleju na patelni na złoto ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni, Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i obsypujemy pozostałymi przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy pokrojoną w piórka cebulą. Podlewamy połową szklanki wody i pieczemy pod przykryciem przez około 1 godzinę i 20 minut - kilka razy polewając powstałym sosem.
Wyjmujemy mięso. Powstały sos cedzimy przez sitko. Przekładamy do rondelka. W niewielkiej ilości odlanego sosu rozpuszczamy śmietanę i dodajemy do reszty. Podgrzewamy. W połowie szklanki z zimną wodą dobrze rozpuszczamy mąkę i dodajemy do sosu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.
Mieso kroimy w plastry i podajemy z sosem. Smacznego :)
niedziela, 13 marca 2016
Cielęcina w sosie curry
Etykiety:
cielęcina,
cielęcina duszona,
cielęcina pieczona,
cielęcina przepis,
cielęcina w sosie,
cielęcina w sosie curry,
curry,
sos,
sos ziołowy,
Wielkanoc,
zioła
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tan sos do mnie nie przemawia...
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować, a potem ocenić :) pozdrawiam
Usuń