niedziela, 21 lutego 2016

Spaghetti z cukiniowym pesto

Pyszne, szybkie, bezmięsne spaghetti z pesto z cukinii. 
Koniecznie spróbujcie - przepyszne połączenie :)

SKŁADNIKI (dla 4 osób - około 500 kcal/porcja)
spaghetti300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
500 g cukinii
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki oliwy z oliwek
50 g parmezanu
2 łyżki tymianku
sól
pieprz

orzechy 
PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wraz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Przesmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 10 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej, suchej patelni prażymy orzechy. Cukinię miksujemy z orzechami, pozostałą oliwą, parmezanem , bazylią i tymiankiem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z pesto i od razu podajemy.

Smacznego :)


makaron z pesto
pesto
 

4 komentarze: