Pyszne, szybkie, bezmięsne spaghetti z pesto z cukinii.
Koniecznie spróbujcie - przepyszne połączenie :)
SKŁADNIKI (dla 4 osób - około 500 kcal/porcja)
300 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
500 g cukinii
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki oliwy z oliwek
50 g parmezanu
2 łyżki tymianku
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wraz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Przesmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 10 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej, suchej patelni prażymy orzechy. Cukinię miksujemy z orzechami, pozostałą oliwą, parmezanem , bazylią i tymiankiem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z pesto i od razu podajemy.
Smacznego :)
niedziela, 21 lutego 2016
Spaghetti z cukiniowym pesto
Etykiety:
bazylia,
makaron z pesto,
makaron z cukinią,
parmezan,
pesto,
pesto z bazylii,
pesto z cukinii,
spaghetti,
spaghetti z cukinią,
spaghetti z pesto,
zielone pesto
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
proste i smaczne - tak, jak lubię!
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńFajny pomysł, nie jadłam jeszcze takiego pesto :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie - jest przepyszne :)
Usuń