Pyszne, mocno nadziane śniadaniowe muffiny.
Faszerowane szynką, serem i warzywami - świetny pomysł na śniadanie.
Te małe pieczone omlety smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno :)
SKŁADNIKI (na 12 sztuk) - 1 szt. około 90 kcal
60 g szynki
150 g tartej mozzarelli
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
pół pęczka szczypiorku
5 jajek
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka świeżego tymianku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Foremkę do muffinów (na 12 sztuk) smarujemy oliwą.
Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy w misce z serem i posiekanym szczypiorkiem. Rozkładamy nadzienie do zagłębień foremki.
Jajka ubijamy 2-3 minuty, po czym dodajemy mleko, proszek i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy masą nadzienie.
Wstawiamy do piekarnika na około 18 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i się zrumienią.
Smacznego :)
poniedziałek, 22 lutego 2016
Muffinki śniadaniowe z szynką, serem i warzywami
Etykiety:
babeczki,
babeczki wytrawne,
jajka,
mozzarella,
muffinki,
muffiny,
muffiny jajeczne,
muffiny z serem,
muffiny z szynką,
papryka,
śniadanie,
śniadaniowe muffiny,
wytrawne muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To chyba najlepszy przepis na wytrawne muffinki jaki wyszukałam! Co prawda dopiero zamierzam go wypróbować ale już widzę, że jest super. Tak w ogóle wreszcie znalazłam jakiś blog z normalnymi potrawami a nie typu przegrzebki, czarny makaron czy filet z kapłona... Pozdrawiam i proszę o więcej tak ciekawych przepisów:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Ciesze się że przepisy się podobają :) Pozdrawiam i zapraszam do częstych odwiedzin :)
UsuńMuffinki wyszły i to rewelacyjnie:-)
UsuńSuper, bardzo się cieszę, że smakowały :) pozdrawiam
Usuńczy można zastapic mleko wodą? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie ok :)
UsuńJa zastapilam mleko woda ze smietanka z braku laku. A do szynki dodaliśmy drobno pokrojoną parowke z szynki wedlug zalecen najmłodszego kucharza w rodzinie :) pyyycha :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńRobiłam dziś, trochę zmieniłam składniki, bo dodałam brokuła zamiast żółtej papryki i bez mozarelli. Wyszły pyszne!
OdpowiedzUsuńMnie bardzo rozczarował przepis zrobiłam wszystko wg wskazówek trzeba było napisać ażeby użyć papierowych wkładek bo wszystko mimo świetnej blaszki i wysmarowania oliwa zostało w blaszce. Beznadzieja! Strata czasu i składników.. nie polecam
OdpowiedzUsuńJak widać na załączonych obrazkach - żadne papierowe wkładki nie były potrzebne - i muffinki elegancko wyszły z foremki :) Ja robiłam wiele razy i wszystko zawsze było super - 3 komentarze powyżej też pokazują, że innym wychodzi :) Coś poszło nie tak - może jednak proporcje nie zostały właściwie zachowane, albo blaszka nie wystarczająco była posmarowana ...
UsuńSuper alternatywa dla jajecznicy! Co prawda trzeba poswiecic wiecej czasu na te muffinki, ale jesli nigdzie rano nie pedzimy warto sprobowac ten przepis. Dodalam extra czosnek w proszku i ostrej papryki- pycha. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń