poniedziałek, 22 lutego 2016

Muffinki śniadaniowe z szynką, serem i warzywami

Pyszne, mocno nadziane śniadaniowe muffiny. 
Faszerowane szynką, serem i warzywami - świetny pomysł na śniadanie.
Te małe pieczone omlety smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno :)

SKŁADNIKI (na 12 sztuk) - 1 szt. około 90 kcal
60 g szynki
śniadaniowe muffinki150 g tartej mozzarelli
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
pół pęczka szczypiorku
5 jajek
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka świeżego tymianku
sól
pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Foremkę do muffinów (na 12 sztuk) smarujemy oliwą.
Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy w misce z serem i posiekanym szczypiorkiem. Rozkładamy nadzienie do zagłębień foremki.

muffinki

Jajka ubijamy 2-3 minuty, po czym dodajemy mleko, proszek i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy masą nadzienie. 

muffiny wytrawne

Wstawiamy do piekarnika na około 18 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i się zrumienią. 

jajeczne muffinki


Smacznego :)


muffiny
babeczki wytrawne
babeczki z jajek
muffiny z szynką i serem









12 komentarzy:

  1. To chyba najlepszy przepis na wytrawne muffinki jaki wyszukałam! Co prawda dopiero zamierzam go wypróbować ale już widzę, że jest super. Tak w ogóle wreszcie znalazłam jakiś blog z normalnymi potrawami a nie typu przegrzebki, czarny makaron czy filet z kapłona... Pozdrawiam i proszę o więcej tak ciekawych przepisów:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Ciesze się że przepisy się podobają :) Pozdrawiam i zapraszam do częstych odwiedzin :)

      Usuń
    2. Muffinki wyszły i to rewelacyjnie:-)

      Usuń
    3. Super, bardzo się cieszę, że smakowały :) pozdrawiam

      Usuń
  2. czy można zastapic mleko wodą? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zastapilam mleko woda ze smietanka z braku laku. A do szynki dodaliśmy drobno pokrojoną parowke z szynki wedlug zalecen najmłodszego kucharza w rodzinie :) pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dziś, trochę zmieniłam składniki, bo dodałam brokuła zamiast żółtej papryki i bez mozarelli. Wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie bardzo rozczarował przepis zrobiłam wszystko wg wskazówek trzeba było napisać ażeby użyć papierowych wkładek bo wszystko mimo świetnej blaszki i wysmarowania oliwa zostało w blaszce. Beznadzieja! Strata czasu i składników.. nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na załączonych obrazkach - żadne papierowe wkładki nie były potrzebne - i muffinki elegancko wyszły z foremki :) Ja robiłam wiele razy i wszystko zawsze było super - 3 komentarze powyżej też pokazują, że innym wychodzi :) Coś poszło nie tak - może jednak proporcje nie zostały właściwie zachowane, albo blaszka nie wystarczająco była posmarowana ...

      Usuń
  6. Super alternatywa dla jajecznicy! Co prawda trzeba poswiecic wiecej czasu na te muffinki, ale jesli nigdzie rano nie pedzimy warto sprobowac ten przepis. Dodalam extra czosnek w proszku i ostrej papryki- pycha. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń