Lubicie obiady, które robią się praktycznie same? Kto nie lubi... :)
Oto jeden z nich - bardzo smaczny, soczysty kurczak w towarzystwie warzyw - bez użycia tłuszczu . Wrzucamy wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :)
SKŁADNIKI
(dla 4 osób - 440 kcal/porcja)
4 udka z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta chili
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 brokuł
1 łyżka świeżego tymianku
sól
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także pod skórą - i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki.
Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw.
Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa.
Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony :) Smacznego!
wtorek, 23 lutego 2016
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prosty i łatwy przepis,zrobiłem, smakuje wybornie.Polecam
OdpowiedzUsuń