Ciambelline to po włosku pączki - jednak te precelki to raczej ciasteczka - ale bardzo smaczne. Popularne we Włoszech szczególnie w okresie karnawału, jak nasze pączki czy faworki :) Można je robić w kształcie precli lub okrągłe jak oponki. Są szybkie i proste w wykonaniu.
Spróbujcie, jak smakuje karnawał w Italii :)
SKŁADNIKI (2 blachy - około 40 sztuk)
500 g mąki pszennej
200 g cukru
160 g białego wina półwytrawnego
160 g oliwy extra vergine
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki mieszamy w misce, lub krótko miksujemy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rolujemy wałeczki i zawijamy w precelki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) - do zrumienienia. Studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz