Jeśli lubicie dania typu chińczyk lub wietnamczyk - to danie na pewno Wam posmakuje. Kurczak z imbirem i słodkim sosem chili w towarzystwie ryżu jaśminowego jest wyśmienity.
I niech Was nie zmyli ilość sosu chili - danie nie jest pikantne :)
Spróbujecie koniecznie.
SKŁADNIKI
2-3 woreczki ryżu jaśminowego
(u mnie jaśminowy z czerwonym
ryżem z Sonko - pyszny i fajnie wygląda)
1 brokuł
600 g mięsa z udek kurczaka
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
3 łyżki słodkiego sosu chili
200 ml bulionu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.
Mięso oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w paski, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
W woku obsmażamy je na złoto na 2 łyżkach oleju i zdejmujemy na talerz.
Posiekany drobno czosnek i starty imbir obsmażamy na pozostałej łyżce oleju przez około 2 minuty - cały czas mieszając. Dodajemy sos chili i mieszamy przez minutę.
Wrzucamy z powrotem kurczaka, dolewamy bulion, sos sojowy i ocet ryżowy. Dosładzamy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kurczaka podajemy na ryżu i polewamy sosem, serwujemy z brokułami. Smacznego!
czwartek, 14 stycznia 2016
Orientalny kurczak z ryżem i brokułami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie tutaj! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://wkuchniuoli.blogspot.dk