Jeśli oglądacie "Wspaniałe Stulecie" i zastanawialiście się, czym jest lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :)
SKŁADNIKI
3 szklanki pszennej mąki
1 łyżeczka drożdży
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli
3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki oleju
ciepła woda przegotowana
cynamon
PRZYGOTOWANIE
W misce rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Dodajemy mąkę, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto dodając po łyżce ciepłej wody (ilość według potrzeby). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
W rondlu rozpuszczamy resztę cukru w 3 szklankach wody i gotujemy przez około 15-20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Odstawiamy do ostudzenia.
Z ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do słodkiego syropu. Parę razy mieszamy, by pączki nasączyły się syropem. Gotowe oprószamy cynamonem i od razu podajemy, gdyż najlepsza jest jeszcze ciepła lokma. Smacznego :)
Polecam też inne przepisy na Tłusty Czwartek (klik, klik)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz