Dorada pieczona w soli - to chyba najlepszy sposób na przygotowanie ryby z pieca.
Do pieczenia w soli można użyć różnych gatunków ryb i ulubionych ziół - za każdym razem ryba może smakować trochę inaczej, Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :)
Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb.
Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno!
SKŁADNIKI (dla 2 osób)
2 dorady - po ok. 350 g każda
(wypatroszone)
1 cytryna
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże gałązki rozmarynu
1 kg gruboziarnistej soli
1 białko
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Dorady myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy skrzela i gałki oczne.
Delikatnie doprawiamy w środku solą i pieprzem.
Czosnek drobno siekamy i mieszamy z oliwą. Dodajemy posiekane listki rozmarynu.
Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki.
Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny.
Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki wody i ubite na sztywno białko. Dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby. Obkładamy je pozostałymi plasterkami cytryny.
Przykrywamy dokładnie resztą soli (głowy i ogony możemy zostawić odkryte).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez pół godziny.
Po wyjęciu z piekarnika przy pomocy noża delikatnie obstukujemy sól przy krawędziach naczynia i usuwamy skorupę solną.
Oddzielamy mięso od skóry i kręgosłupa i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
piątek, 15 stycznia 2016
Dorada pieczona w soli
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz