środa, 27 stycznia 2016

Domowe batoniki musli

Pyszne, szybkie, a przede wszystkim dużo zdrowsze niż kupne - domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach :) 
Oczywiście możemy sami mieszać płatki owsiane z ulubionymi dodatkami - ja jednak mam swoje ulubione, sprawdzone, bardzo dobrej jakości musli, więc z niego korzystam.
Świetne do szkoły czy pracy, gdy dopada nas ochota na coś słodkiego :)

batony z musli 

SKŁADNIKI
100 g masła
100 g cukru trzcinowego/ksylitolu
300 g dobrego musli z orzechami
i bakaliami
2 łyżki syropu klonowego 
(ewentualnie miodu)





PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (z termoobiegiem).
W garnku rozpuszczamy dokładnie cukier z masłem i dodajemy syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia wsypujemy musli i dokładnie mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego ( u mnie 30x20 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Studzimy i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Kroimy na pożądanej wielkości batoniki. Pyszna słodka przekąska gotowa! 
Smacznego :)

batony musli

 Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

4 komentarze:

  1. musze spróbowac :) wyglada super !

    OdpowiedzUsuń
  2. nie korzystam z gotowego musli, a robię własną mieszankę, ale przepis jest super prosty i smaczny. narzeczony uwielbia brać je na rower, a ja wsuwam jak prosię obierki na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem też robię własną :) cieszę się, że smakowały :) pozdrawiam

      Usuń