czwartek, 7 stycznia 2016

Chili con carne

Czy jest ktoś, kto nie lubi tej taksańsko-meksykańskiej potrawy? 
Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. 
Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis na chili con carne :)

SKŁADNIKI  

chili600 g mielonej wołowiny
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
mała papryczka chili (bez pestek)
1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej
(lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 puszka pomidorów w kawałkach (400g)
przepis na chili con carne3 łyżki przecieru  pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
szczypta cynamonu
olej do smażenia
100 g startego sera żółtego
nachosy
kwaśna śmietana  


PRZYGOTOWANIE
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę z czosnkiem,, po czym dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i kumin. Dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez 5 minut.
Dodajemy wołowinę, rozdrabniamy ją dokładnie (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki), mieszamy i smażymy. Gdy całe mięso będzie ścięte dodajemy pomidory, przecier i cukier.
Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu przez 20 minut (od czasu do czasu mieszając). 
Dodajemy fasolę, kukurydzę i przyprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie, by nie było zbyt pikantne!). Dusimy jeszcze przez 10 minut. 
Pod sam koniec dodajemy kakao, cynamon i połowę żółtego sera.
Podajemy gorące chili z kleksem kwaśnej śmietany, żółtym serem i nachosami. 
Smacznego :)

kuchnia meksykańska
danie z wołowiną



 

6 komentarzy: