Bardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.
Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek.
A jak Wy je nazywacie?
Faworki, chrust, chruściki, chrusty? A może jeszcze inaczej?
SKŁADNIKI
2 szklanki pszennej mąki
2 jajka + 1 żółtko
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy na gładko.
Zawijamy ciasto w folię na pół godziny. Wałkujemy partiami cienkie placki, kroimy nożem lub radełkiem na paski 10x2 cm. Każdy pasek przecinamy wzdłuż w środku i jeden koniec przewijamy przez powstały otwór. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy faworki na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniki i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Zapraszam też na:
- pączki z marmoladą, faworki Babci Stasi , pączki z serka homo, ekspresowe pączki bananowe, błyskawiczne faworki , szybkie pączki z ricotty , tureckie pączki
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
wtorek, 26 stycznia 2016
Łatwe faworki (chrust, chruściki, chrusty)
Etykiety:
chrust,
chrusty,
chruściki,
fa,
faworki przepis,
karnawał,
łatwe faworki,
łatwy chrust,
proste faworki,
prosty chrust,
przepis na faworki,
tłusty czwartek,
worki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Moze w końcu czas zrobić pierwsze w życiu faworki? Twój przepis faktycznie wydaje sie fajnie prosty, więc czemu nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, prosto i smacznie :)
UsuńNiebywałe jak ten czas leci. Niedawno szukaliśmy przekąsek na Sylwestra, za chwilę będziemy smażyli pączki i faworki na Tłusty Czwartek : ) U nas zwykle mawiało się chrusty, ze względu na delikatną i kruchą konsystencję. Ostatni raz robiłam je lata temu, ale w tym roku chcę zaszaleć i zamiast sklepowych pączków zaserwować coś domowego. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu, muszę tylko się pilnować, żeby nie przypiec za bardzo, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj tak , biegnie czas i to za szybko. Faworki/chrust - najbardziej polecam :) pozdrawiam
UsuńWYPROBOWANY PRZEPIS BO ROBIE TAK SAMO,,,BARDZO KRUCHE SĄ ,,ALE JA JESZCZE BIJĘ CIASTO WAŁKIEM OKOŁO 10 MIN AŻ CISTO BEDZIE Z POŁYSKIEM I MIĘCIUTKIE ,
OdpowiedzUsuńMożna dać wódki zamiast spirytusu?
OdpowiedzUsuńJasne :) pozdrawiam
Usuń