poniedziałek, 21 grudnia 2015

Śledzie pod pierzynką

Pyszna warstwowa sałatka ze śledzi z buraczkami :)
Popularna na kresach szuba - świetnie pasuje na wigilijny stół.
Klasyczny przepis na śledzie z burakami :)

śledzieSKŁADNIKI

5 solonych filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
3 średnie ziemniaki
3 buraczki
3 jajka
majonez - według upodobań :)
świeżo mielony pieprz
koperek do przybrania





śsałatka śledziowa z buraczkamiPRZYGOTOWANIE
Śledzie moczymy w wodzie przez 2 godziny. Odsączone kroimy w paski.
Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach (osobno :)). Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Buraki obieramy (w rękawiczkach :)) i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na małych oczkach.
Ogórki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
W przezroczystym naczyniu układamy warstwami:
1. śledzie, cebulę, majonez, pieprz
2. ogórki, ziemniaki, majonez, pieprz
3. buraki, majonez, pieprz, jajka

Sałatkę wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc - by smaki się "przegryzły"  :)
Przed podaniem możemy ozdobić ją gałązkami koperku. Smacznego :)


Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!



szuba

przepisy na Wigilę



 

2 komentarze:

  1. Jest przepyszna :) Dziękuję :)

    Kasika84

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że smakuje :) cieszę się bardzo, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń