Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : )
SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków)
Na ciasto:
kostka masła
250 g miodu
150 g cukru (w lżejszej wersji ksylitol lub erytrol)
1 jajko
600 g mąki
30 g proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
50 g ciemnego kakao
Na lukier:
150 g cukru pudru
1 białko
sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika
i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut.
Ucieramy lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny.
Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały).
Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego!
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu!
wprost urocze!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń