poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

Pyszne, słodkie,pachnące i pięknie wyglądające pomarańcze kandyzowane w czekoladzie. Mogą być ozdobą świątecznego stołu albo fajnym "hand made" prezentem :)

kandyzowane pomarańcze 
SKŁADNIKI
2 średnie pomarańcze
300 ml wody
300 g cukru
100 g czekolady deserowej
50 g czekolady mlecznej



 

PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm. 
Wodę gotujemy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy ogień i wkładamy plasterki owoców do syropu. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż pomarańcze będą szkliste, a skórka miękka. Wyciągamy delikatnie i układamy na papierze do pieczenia do wystudzenia.
Pokruszone czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Pomarańcze zanurzamy do połowy plasterka w czekoladzie i układamy na pergaminie do zastygnięcia czekolady. Smacznego :)

pomarańcze kandyzowane
 inspirowane przepisem z gazetki "Palce lizać" z 11.12.2012 :)
 

2 komentarze:

  1. Niejednokrotnie kandyzowałam już owoce... ale jeszcze nigdy nie robiłam kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie! :) Z chęcią spróbuję bo wyglądają pięknie. :)
    Pozdrawiam gorąco! :D

    OdpowiedzUsuń