Jeśli lubicie ciasta szybkie, ucierane i do tego czekoladowe z orzechami, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
SKŁADNIKI (na keksówkę 30x12cm)
5 jajek
1 szklanka cukru
200 g masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
4 łyżki ciemnego kakao
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Jajka
ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione ciepłe (ale nie
gorące) masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy i kakao. Mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI takie jest :) pozdrawiam
UsuńNapisałaś "jajka ucieramy z cukrem i cukrem pudrem" a w składnikach jest tylko cukier puder do posypania. To ile tego pudru ? ;)
OdpowiedzUsuńJest też cukier waniliowy i o niego chodziło :) Już poprawiłam, dziękuję za czujność :)
Usuńpozdrawiam