piątek, 20 listopada 2015

Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami

Jeśli lubicie ciasta szybkie, ucierane i do tego czekoladowe z orzechami, koniecznie wypróbujcie ten przepis. 


SKŁADNIKI (na keksówkę 30x12cm)
ciasto z orzechami 5 jajek
1 szklanka cukru
200 g masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
4 łyżki ciemnego kakao
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
cukier puder do posypania

szybkie ciastoPRZYGOTOWANIE

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione  ciepłe (ale nie gorące) masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy i kakao. Mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą). 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. 




Smacznego :)


Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

ciasto z orzechami

 
 


4 komentarze:

  1. Napisałaś "jajka ucieramy z cukrem i cukrem pudrem" a w składnikach jest tylko cukier puder do posypania. To ile tego pudru ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest też cukier waniliowy i o niego chodziło :) Już poprawiłam, dziękuję za czujność :)

      pozdrawiam

      Usuń